Terug naar het nieuwsoverzicht
Mahle e-protect filterelement voorkomt elektrostatische ontlading (vonkoverslag)
19 november 2014

Voor hydrauliek systemen die bijzonder gevoelig zijn voor de negatieve effecten van elektrostatische ontlading van de olie, is door Mahle het e-protect filterelement ontwikkeld. Door de speciale constructie van het filterelement (o.a. andere kern en plooiopbouw) en door een hogere elektrische geleidbaarheid, voorkomt deze schade aan het filtermateriaal. Hierdoor blijft een betrouwbare filtratie voor deze toepassingen gewaarborgd.

E Protect

Statische elektriciteit in moderne hydraulieksystemen kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een kortere retentietijd van de olie door steeds compactere systemen met een kleinere tankinhoud
  • Verhoogde filtratie eisen (specifiek voor filterfijnheden ≤ 10μm)
  • Toepassing van milieuvriendelijke oliën (o.a. zink- en asvrij) met een geleidbaarheid < 500pS/m 

 

Moderne, milieuvriendelijke hydrauliek- en smeeroliën kunnen een lager zinkgehalte bevatten, waardoor de  geleidbaarheid van de vloeistof laag is. De statische elektriciteit van de olie kan hierdoor oplopen, waardoor er bij aanraking met een metalen object (bijvoorbeeld de metalen kern van het filterelement) een ontlading kan ontstaan. 

Het resultaat is dat filterelementen en overige componenten die in hydraulieksystemen zijn geïntegreerd: 

  • sterk beperkt worden in hun werking
  • kunnen beschadigen
  • explosies in de hydrauliektank kunnen veroorzaken

Om schade aan het filterelement (en hierdoor ook aan de overige systeemcomponenten) te voorkomen, heeft Mahle het e-protect filterelement ontwikkeld. Deze gepatenteerde filterelementen zorgen ongeacht de geleidbaarheid van de olie voor een veilige en probleemloze werking van uw hydrauliek- en smeeroliesysteem.

E Protect3

Wij adviseren de inzetbaarheid van Mahle e-protect filterelementen dan ook bij smeerolie en hydraulische oliën met een geleidbaarheid van <500pS/m of wanneer elektrostatische effecten optreden in het systeem. De Mahle e-protect versie is leverbaar als aanvulling op de gebruikelijke PS en SM-X filterelementen en wordt gekenmerkt door de toevoeging “EP” (bv. PI 3105 PS 10 EP).

Meer over de e-protect filter kunt u nalezen in de productsheet.

Enkele van onze merken